Auteurslezing Nelleke Noordervliet in HOP Schoonhoven

16 oktober 2019, van 20:00 tot 22:00 | HOP Schoonhoven

Kosten: €15 voor niet-leden/€10 voor leden

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, waarin het thema Zij/Hij centraal staat. Vanwege dit thema heeft de Bibliotheek Krimpenerwaard op woensdag 16 oktober de schrijfster Nelleke Noordervliet uitgenodigd om in de bibliotheek aan de Spoorstraat in Schoonhoven te komen vertellen over haar werk.

Vorig jaar ontving Noordervliet (1945) de jaarlijkse Constantijn Huygens-prijs voor haar hele oeuvre dat bestaat uit vele romans, essays, verhalen, toneel en columns. Haar eerste boek, Tine of De dalen waar het leven woont (1987), ging over het leven van de vrouw van Multatuli, Everdina Huberta van Wijnbergen.

Met haar indrukwekkende oeuvre wordt Noordervliet gezien als een van de belangrijkste hedendaagse Nederlandse schrijfsters. Haar werk is meermaals genomineerd en bekroond en in verschillende talen vertaald. Uit haar werk spreekt steeds de actualiteit van het verleden en de historiciteit van het heden. Ze gebruikt haar aanzienlijke stilistische en vertelkwaliteiten om in literatuur iets wezenlijks te zeggen over de wereld. Bijvoorbeeld in Altijd roomboter, waarin zij over het bewogen leven van haar overgrootmoeder (1856-1953) vertelt en Vrij man: het leven van Menno Molenaar, dat gaat over een 17- eeuwse arts en jurist in de Gouden Eeuw.

Nelleke zal in haar lezing ook aansluiten bij het thema van de Maand van de Geschiedenis: Zij/Hij. De verhoudingen tussen de seksen staan op scherp. In tijden van #MeToo, #HeForShe en de eerste moslima’s in het Amerikaanse Congres kijkt de Maand van de Geschiedenis terug: hoe zijn genderverschillen historisch gevormd? Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral de namen van mannen uit het verleden. Als we de vrouwen niet ook kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen?

Honderd jaar nadat Nederlandse vrouwen actief kiesrecht verkregen, gaan wij op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen. Want een completer beeld leidt tot nieuwe inzichten en brengt veelzijdigheid in onze blik op verleden én heden. Het vrouwelijk perspectief staat voorop, maar er is ruimte voor al het andere. Van heksenvervolgingen tot de moedermavo en van Jacoba van Beieren tot Saartjie Baartman: oktober 2019 draagt het thema Zij/Hij.

U bent van harte welkom: de bibliotheek opent om 19:30 uur. Het bekende ‘Fausto Bike & Coffee’ verzorgt de koffie met iets lekkers en in de pauze is er een heerlijk drankje naar keuze. Boekhandel Bruna is aanwezig met een boekenstand en Nelleke Noordervliet signeert in de pauze. Aansluitend is er nog gelegenheid tot het stellen van vragen.

Toegangskaarten zijn te koop bij de bibliotheek voor € 15, bibliotheekleden betalen slechts € 10,-.