Expositie Ammerstol: tentoonstelling van José Donatz

Gepubliceerd op: 21 november 2019 17:00

In de maanden november en december exposeert José Donatz in de bibliotheek van Ammerstol met foto’s over daklozen.

José Donatz ontwikkelde een passie voor fotografie en maakt nu reportages voor instellingen, bedrijven en particulieren. Tot de opdrachtgevers behoorde ook het Leger des Heils. Om het kerstfeest in de Laurenskerk extra glans te geven, portretteerde de Bergambachtse fotografe Rotterdamse daklozen en bracht ze werkzaamheden van de “Soepbus” in beeld.

"Ik heb eerst aan techniek en vaardigheden gewerkt onder toezicht van professionele vakgenoten. Daarbij hoorde een opleiding aan het Da Vinci College in Dordrecht, een cursus nachtfotografie en samenwerking met Studio 34X in Almere. Deze fotografen leerden mij emotie te vertalen in beelden en moedigden me aan om verdere stappen te zetten. Die stimulans had ik nodig." Haar afstudeerproject was niet alledaags. José Donatz, van jongs af begaan met het lot van de zwakkeren in de wereld, koos voor het belichten van het dagelijks leven van Rotterdamse daklozen. Twaalf panelen hingen aan de muren van de monumentale Laurenskerk. "De geportretteerde daklozen zijn trots. Ik heb toestemming gevraagd om hen te fotograferen." Donatz wil de wereld laten zien dat armoede iedereen kan overkomen. "Ik sprak regelmatig met verslaafden. Mannen, die soms een eigen zaak en een gezin hadden. Ze werden getroffen door faillissement, scheiding of burn-out. Ze raakten aan de drank, gebruikten drugs, vergokten hun geld en maakten schulden. Uiteindelijk belandden ze op straat.”

José Donatz hoopt met de foto’s de daklozen problematiek onder de aandacht te brengen. Tot januari 2020 hangen haar foto's in de bibliotheek in Ammerstol.