Expositie Bergambacht: Soma Kaviani

Gepubliceerd op: 28 februari 2019 09:00

In maart en april exposeert Soma Kaviani met kleurrijke schilderijen in de bibliotheek te Bergambacht.. Er hangen werken die haar aan Afghanistan en Pakistan doen denken. Vrouwen die hard moeten werken en kinderen die gedwongen worden aan kinderarbeid te doen. Zij maakt o.a. abstracte werken met bomen die warmte uitstralen. "Die warmte heb ik altijd gemist. Hierin kan ik mijn eigen gevoelens kwijt en dit was voor mij aanleiding hier mee door te gaan”. Zij heeft niet echt les gehad, maar ze heeft wel diverse schilderworkshops gedaan. Ze schildert veel stillevens, landschappen, portretten, dieren en veel abstract.

Soma Kaviani is in de hoofdstad van Afghanistan, Kabul geboren. Door de oorlogsomstandigheden is zij in 1985 vanuit Kabul naar Pakistan gevlucht. Door het alsmaar toenemende moslimfundamentalisme in Pakistan, werd het voor haar en haar vier kinderen steeds moeilijker om er te leven en te blijven. Ze vond dat er voor hen geen toekomst was. Haar ouders woonden al twintig jaar in Nederland en in 2006 is zij met haar kinderen hierheen gekomen. Heel snel kwam ze naar Haastrecht, waar ze nog steeds met plezier woont. Haar kinderen zijn inmiddels de deur uit.

In Kabul studeerde Soma chemie aan de universiteit. Helaas heeft zij haar studie door de oorlog niet af kunnen maken. In Pakistan mocht zij ondanks haar studie als vrouw niet werken en werd zij huisvrouw. In Nederland is zij een lange tijd vrijwilligerswerk in de zorg gaan doen.

Naast het schilderen is Soma ook nog dichter. Zij dicht alleen in haar eigen taal Farsi. Dit is de officiële taal van Iran, Afghanistan en Tadzjikistan. Soma: "Ik dicht over mijn gevoelens ten aanzien van vrede, vrijheid, vrouwen en kinderen. Ik heb nu drie gedichtenbundels."