Expositie HOP Ouderkerk a/d IJssel: Tweede Wereldoorlog

Gepubliceerd op: 15 mei 2018 09:42

Tot eind juni is in het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) in de bibliotheek van Ouderkerk aan den IJssel een tentoonstelling te zien over de Tweede Wereldoorlog. Deze tentoonstelling is opgesteld door de Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel en maakt gebruik van een kleine bruikleencollectie van het Streekmuseum Krimpenerwaard.

De panelen aan de muur behandelen in tekst en foto’s facetten van de Tweede Wereldoorlog met veel informatie over een aantal gebeurtenissen in de Krimpenerwaard.

Wist u bijvoorbeeld dat er in Ouderkerk aan den IJssel een verzetsgroep was die een Vrije-Pers hol had in de hooischuur van boerderij Verkaik? Daar werd een illegale krant gedrukt en naar de illegale radio geluisterd. Vanuit de buurt van Rhenen kwamen kolenschepen aan volgeladen met in totaal 5700 evacués, die in de Krimpenerwaard onderdak vonden. En wist u dat er wapen- en voedseldroppings geweest zijn in de omgeving? Van al deze gebeurtenissen zijn foto’s te zien.

In de vitrine voorwerpen zoals herinneringsborden aan de mobilisatie van 1939, een bomscherf, herkenningsschilden voor blokploeg-leden en de geneeskundige dienst en nog veel meer.

Interessant en leerzaam, dus zeker de moeite waard om eens te komen bekijken tijdens de openingsuren van de bibliotheek. Toegang is gratis.