Expositie Lekkerkerk: Adrie Mudde en Jaap Burggraaf

Gepubliceerd op: 3 juli 2020 16:30

Vanaf 1 juli 2020 is er in Bibliotheek Lekkerkerk een tentoonstelling van de beelden van Adrie Mudde en foto's van Jaap Burggraaf te bewonderen.

Adrie Mudde

Adrie Mudde is een kunstenares uit Krimpen aan den IJssel. Ze doet al een lange tijd aan beeldhouwen. Ze is een autodidact en al jaren aangesloten bij Atelier Jetzes in Ouderkerk. Haar beelden zijn zowel figuratief als abstract. Adrie heeft een voorkeur voor het werken met serpentijn en albast. Als ze aan een nieuw beeld begint doet ze dit uiteraard met een bepaald plan voor ogen. Maar ze laat zich ook leiden door de structuur van de steen en de kleuren hiervan. Daardoor kan het gebeuren dat het uiteindelijk resultaat toch afwijkt van het oorspronkelijke plan. Zoals ze zelf zegt: je bent één met de steen.

 

 

 


Jaap Burggraaf

Jaap Burggraaf is een fotograaf uit Lekkerkerk. Is al op vrij jonge leeftijd begonnen met schilderen en fotograferen. Door werkzaamheden en gezin is het altijd wat op de achtergrond gebleven. Na zijn verhuizing naar Lekkerkerk is hij schilder- en tekenlessen gaan volgen bij de nu helaas overleden Jan Neef, een bekende kunstenaar uit Lekkerkerk. Later is zijn belangstelling toch steeds meer verschoven richting de fotografie. Heeft een opleiding gevolgd bij de SKVR in Rotterdam. Hij houdt zich vooral bezig met portret-, reis- en straatfotografie. Al is hier de scheidslijn moeilijk te trekken. Als je iemand op straat fotografeert in China is het zowel het één als het ander. Hij heeft vele reizen gemaakt, zowel in Europa als in Azië. Zijn vroegere werk als therapeut Chinese geneeskunde heeft hem vele malen naar China gebracht. Hij heeft het land lopend en met het openbaar vervoer van noord naar zuid en van oost naar west doorkruist. Daarbij is hij vaak in contact gekomen met de vele minderheden die China rijk is. Deze minderheden hebben vaak een heel sterk ontwikkelde eigen cultuur welke zich uit door taal, kleding,  architectuur, voeding, etc. Vorig jaar is hij voor het eerst met openbaar vervoer en op een gehuurde motorfiets door Noord-Vietnam getrokken. Ook hier vind je dezelfde soorten minderheden met hun eigen cultuur. En als Corona geen roet in het eten had gegooid zou hij op dit moment ook weer daar zijn. 

De expositie heeft niet een specifiek thema. Het is eerder een dwarsdoorsnede van zijn foto's. Daardoor zijn er naast een aantal portretten ook foto's te zien uit bijv. Ierland, maar tevens uit Azië en Rotterdam.

De expositie loopt vanaf 1 juli tot 30 september.