Expositie Ouderkerk a/d IJssel: Zorg en Welzijn in Ouderkerk

Gepubliceerd op: 15 november 2018 11:08

In de bibliotheek Ouderkerk aan den IJssel heeft de werkgroep Historisch Ontmoetingspunt (HOP) een tentoonstelling opgesteld over Zorg & Welzijn, specifiek in de jaren ’50 en ’60 in Ouderkerk. Het betreft zowel informatie als bekende en minder bekende medische voorwerpen.

Te lezen valt over het aanstellen van de eerste gemeentegeneesheer Dr. C.J. Gorter in 1882, opgevolgd door Dr. L.G. van Omme in 1911. Van 1939 tot 1975 vestigde zich Dr. W.J. Leeuwenburg als huisarts: voor vele mensen uit Ouderkerk nog wel een bekende naam. Over deze huisarts is veel te lezen, gelardeerd met foto’s uit zijn tijd.

Een ander onderwerp dat aan de orde komt is het “Kruikenwater”, gemaakt volgens een geheim familierecept door onder andere de familie Jongebreur. Ons is verteld dat dit “volksgeneesmiddel”’ nog steeds gemaakt wordt, ook gewoon omdat het lekker is.

In de vitrine van het HOP zijn veel voorwerpen te zien die in vroeger tijden werden gebruikt bij medische handelingen. Deze voorwerpen komen uit het Streekmuseum Krimpenerwaard.

De tentoonstelling is te bekijken tijdens openingsuren van de bibliotheek, zijnde maandag- en vrijdagavond van 19.00 – 20.30 uur, dinsdag- en woensdagmiddag van 14.00 – 15.30 uur en donderdagmorgen van 10.00 – 11.30 uur. Loop gerust binnen, u hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn.