HOP Bergambacht: Geloof van alle dag

Gepubliceerd op: 10 augustus 2021 11:58

Vanaf dinsdag 10 augustus t/m zaterdag 11 september is in het Historisch Ontmoetingspunt in de bibliotheek Bergambacht een kleine expositie te bezichtigen met als thema “Geloof van alle dag”.

Aan de hand van oude religieus getinte voorwerpen kun je meteen je Bijbelkennis testen door mee te doen aan een quiz. Het vragenformulier kan uiterlijk op Open Monumenten Dag 11 september tot 13.00 uur ingeleverd worden in de bibliotheek.

Een week later op zaterdag 18 september om 11.00 uur zal Peter Sluisman van de Historische Vereniging de voorwerpen bespreken en een toelichting geven op de quizvragen. Onder de goede inzendingen wordt een slagroomtaart verloot.

In de achttiende en negentiende eeuw was religie in ons dagelijks leven bijna overal tastbaar en aanwezig. Bij katholieke mensen uitte zich dat vooral in beelden van Christus en Maria en andere heiligen. Maar ook in wijwaterbakjes, bidprentjes enz. Bij gereformeerde en protestantse mensen in tal van andere zaken, denk hierbij aan wandtegels in de haard, tabaksdozen, onderzetters, bestek, knipsels, botervormen enz.