Interview Klik & Tik

Gepubliceerd op: 20 april 2017 13:32

Tegenwoordig wordt het steeds lastiger als je niet computervaardig bent. Je gaat steeds meer informatie missen en je wordt erg afhankelijk van mensen in je omgeving. Dat was dan ook de reden dat Antoinette van Oort en Pieter Goudriaan (beiden 79 jaar) uit Krimpen aan de Lek zich na een oproep in het plaatselijke krantje aanmeldden voor de cursus Klik en Tik in de bibliotheek.

Zelf zijn ze thuis nog niet in het bezit van een computer en ze wilden dan ook eerst eens gaan ervaren of het iets voor hen zou zijn.

Na drie lessen is Pieter over de streep, hij heeft er plezier in gekregen. Antoinette heeft nog zo haar twijfels, ze heeft veel andere zaken omhanden zoals lezen van kranten en tijdschriften.

Een afspraak met hen was zo gemaakt, maar praten is een ander verhaal. Ze duiken direct achter de computers in de bibliotheek om te gaan oefenen met dat wat ze geleerd hebben. Antoinette heeft duidelijk wat moeite met de hand-muiscoördinatie, maar door het veel te doen zal dit steeds makkelijker gaan is de verwachting.

Ze ondervonden beiden steeds vaker dat iedereen in hun omgeving bezig was met de computer en vonden het “stom” dat ze er zelf niets van wisten.

In hun werkzame leven hebben ze het ontbreken van computerkennis nooit als lastig ervaren. Er waren altijd wel mensen in de buurt die de werkzaamheden over konden nemen. Pieter werkte bij een bedrijf dat pijpleidingen aanlegt. Zijn collega’s zorgden dat alle benodigde informatie uitgeprint op zijn bureau gelegd werd. Zijn beredenering was dat hij met zijn hersens vaak sneller was dan zijn collega’s met de computer. Daarbij geeft hij als voorbeeld het hoofdrekenen; daar had hij geen computer bij nodig.

Antoinette werkte bij de Bijenkorf en daar bleek dat ze aan één dag les niet voldoende had om met het computersysteem van de winkel te kunnen werken. Ze riep er dan ook gewoon een collega bij als er perse iets op de computer gedaan moest worden. De opdrachtbonnen voor het naaiatelier van gordijnen konden gelukkig gewoon met de
hand geschreven worden.

De cursisten van Klik & Tik werken zelfstandig aan de aanwezige laptops en gebruiken daarbij het programma Oefenen.nl. Ze worden op gang geholpen en gehouden door een aantal vrijwilligers die hun tijd hiervoor graag inzetten om zo veel mogelijk mensen digitaal vaardig te maken.

Naast deze basiscursus verzorgt de bibliotheek ook een cursus Digisterker, waarbij deelnemers een DigiD aanvragen en leren omgaan met overheidswebsites waaronder
die van de gemeente Krimpenerwaard.

En zoals Pieter nuchter opmerkt: “Je moet bij de tijd blijven om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven functioneren.”