Nieuw!!! Filmbieb

Gepubliceerd op: 6 maart 2018 10:49

Filmbieb.nl

Vanaf 1 maart is de site filmbieb.nl online. Deze website wordt beheerd door Muziekweb. Alle leden van bibliotheken in Nederland kunnen via Filmbieb film-dvd’s lenen. Ook kunnen via de site trailers worden bekeken en wordt er achtergrondinformatie over de beschikbare films en series gegeven.

Cultureel erfgoed

Het aanbod is mede tot stand gekomen dankzij schenkingen van Nederlandse bibliotheken en particulieren. Met Filmbieb wil Muziekweb dit vaak zo belangrijke Nederlandse culturele erfgoed behouden. Ook bibliotheken met nog slechts een beperkte collectie op locatie kunnen zo blijvende toegang en beschikbaarheid bieden tot onder andere Nederlandse films, series, documentaires en boekverfilmingen. De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft eind 2016 een Gezamenlijk Collectieplan ontwikkeld, waarin is afgesproken dat Muziekweb met een plan van aanpak zou komen voor het collectieonderdeel film. Filmbieb.nl is hier een onderdeel van.

Met Filmbieb hebben bibliotheekleden op een laagdrempelige manier toegang tot klassieke Nederlandse films, zoals oscarwinnaars Antonia en Karakter, kinderfilms als Iep en Kikkerdril en het oeuvre van Bert Haanstra en Joris Ivens. De tarieven en voorwaarden voor het uitlenen van de films worden bepaald door de lokale bibliotheek. Filmbieb is een aanvulling op de bestaande collecties van bibliotheken in Nederland.