Gezocht: de nieuwe polderdichter van de Krimpenerwaard

Gepubliceerd op: 4 juli 2019 12:22

Op 3 oktober a.s. kiezen Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel voor de komende twee jaar een nieuwe polderdichter. Voor de zevende keer kunnen regionale dichters strijden om deze eervolle titel. Dichters uit Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel, ervaren en in de dop, jong en oud, stil en opvallend, vernieuwend of traditioneel, kunnen aan deze verkiezing deelnemen.

Iedereen die voor de titel in aanmerking wil komen kan daarvoor drie gedichten insturen naar het e-mailadres polderdichterkrimpenerwaard@kpnmail.nl.

Van de nieuwe polderdichter voor 2020 – 2021 wordt gevraagd:

Dat hij op een eigen manier schrijft over alles wat er leeft in de Krimpenerwaard.

Dat hij bezingt wat hem raakt in het landschap, in het dagelijkse reilen en zeilen of in de politiek.

Dat hij daarvoor minimaal vijf keer per jaar een nieuw gedicht schrijft, voordraagt bij een publieke bijeenkomst of publiceert.

Dat hij zijn poëzie op een aansprekende manier over het voetlicht kan brengen.

Lees hier de deelnemersvoorwaarden op de website van Kunstwaard.

De huidige polderdichter, Julia van Ipenburg, sluit op 3 oktober een vruchtbare en inspirerende periode af: ‘Het is een feestje. Ik schrijf voor zoveel verschillende gelegenheden en heb al op heel bijzondere plekken in de polder gedichten voorgelezen!’ 

De verkiezing van de polderdichter vindt dit keer plaats in de oude Hollandialoods in Krimpen aan den IJssel - Stormpolder. Daar zullen deelnemende dichters hun gedichten voordragen voor een deskundige vakjury. Die verkiezingsavond vormt de start van de tentoonstelling / kunstprijs La Lecq, die daar van 4 t/m 6 oktober 2019 plaatsvindt.

De organisatie van de polderdichter Krimpenerwaard is in handen van de Vereniging Krimpener Kunstwaard. Eenmaal per twee jaar vindt de verkiezing plaats van de Polderdichter. Vanaf 2007 heeft de Krimpenerwaard haar eigen polderdichter. Elke twee jaar wordt er een nieuwe polderdichter gekozen. Die verkiezing wordt georganiseerd door de Vereniging Krimpener Kunstwaard. De polderdichter dicht over actuele gebeurtenissen in onze polder. De dichter zet zich in om de Krimpenerwaard op een mooie, of geestige en treffende manier te bezingen. Hij laat bij allerlei gelegenheden van zich horen.

Gedicht van Julia van Ipenburg, de huidige polderdichter