Groot Dictee der Nederlandse Taal

Op zaterdag 25 november kan iedere inwoner van de Krimpenerwaard zijn of haar spellingkunsten meten met andere Krimpenerwaarders van 11.00 tot 13.00 uur in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.
Op zaterdag 25 november wordt het Groot Dictee der Nederlandse Taal voor de zesde keer uitgezonden op NPO Radio1. Meedoen kan thuis en in verschillende bibliotheken in het land, waaronder Bibliotheek Krimpenerwaard.
Schrijf je Oekraïnse of Oekraïense president? Moet er in samengestelde woorden als stikstofdepositie of toeslagenaffaire nu wel of geen koppelteken? Op 25 november vindt in het KRO-NCRV programma De taalstaat op NPO Radio 1 de live-uitzending plaats van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In maar liefst 34 bibliotheken in heel het land, waaronder in bibliotheek Krimpenerwaard buigen deze zaterdagochtend enthousiaste taalliefhebbers zich over het jaarlijkse dictee en schrijven mee tijdens de live-uitzending.
De taalstaat-presentator Frits Spits over dit jaarlijkse taalevenement: “Het Groot Dictee der Nederlandse taal is leuk én nuttig om mee te spelen. En spelling is ook belangrijk. Het zijn toch een soort verkeersregels. Als je je er niet aan houdt wordt het een chaos op papier. Bovendien heeft goed spellen een extra groot voordeel: als je goed spelt, vergroot het ook de kans dat je goed begrepen wordt.”
Dit jaar worden de pennen voor het dictee ‘geslepen’ door luisteraars van De taalstaat en prominenten, waaronder kinderboekenschrijver Tosca Menten, KRO-NCRV presentator Bert Kranenbarg, oud-Kamerlid Kathleen Ferrier, cabaretier Guido Weijers, filosoof/schrijver Stine Jensen, thrillerauteur Charles den Tex,), actrice Nazmiye Oral en schrijver Marion Bloem.
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt voor de zesde keer live uitgezonden op NPO Radio 1 in het KRO-NCRV radioprogramma De taalstaat met gastheer Frits Spits. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer, leest het dictee voor dat traditiegetrouw geschreven is door Wim Daniëls.
Het Groot Dictee der Nederlandse Taal wordt georganiseerd door NPO Radio 1 in samenwerking met KRO-NCRV’s De taalstaat, het Genootschap Onze Taal en productiebedrijf Men at Work.