Muziek

Wist u dat u via onze bibliotheek de beschikking heeft over meer dan 500.000 cd's, 300.00 stukken vinyl en 30.00 muziekdvd's? Bent u lid van de bibliotheek dan kunt u 24 uur per dag, 7 dagen in de week cd's, lp's en dvd's uit Europa's grootste muziekcollectie aanvragen. Via deze website of via de publiekscatalogus in de bibliotheek krijgt u toegang tot de Centrale Discotheek Rotterdam.

Muziekthema juli

Wielrennen

Nederland is een land van wielrenners. Elk weekend zijn op onze uitstekende fietspaden veel hobbyisten te vinden. En over fietsende topsporters hebben we met Tom Dumoulin, Joop Zoetemelk en Leontien van Moorsel ook niet te klagen. Genoeg reden voor Muziekweb om de vijf leukste Nederlandse wielersongs te verzamelen.

1. Jan Blom – Leontien

Jan Blom schrijft naar eigen zeggen alleen maar liedjes over ‘vrouwen, fietsen en andere ongemakken’. Die drie onderwerpen komen samen in het lied Leontien waarop Blom zingt hoe hij op de fiets wordt ingehaald door Leontien van Moorsel.

2. De Raggende Manne – Trappe trappe

Wielrennen is geen moeilijke sport. Gewoon blijven trappen, dan kom je er vanzelf. De Raggende Manne hebben het kort en krachtig verwoordt met hun wielersingle Trappe Trappe.

3. Meindert Talma & The Negroes – De renner

De Friese zanger Meindert Talma haalt in De Renner herinneringen op aan de Ronde van Surhuisterveen, een koers waar veel bekende en iets minder bekende wielrenners aan de start verschijnen.

4. Joost Prinsen & Frank Lammers – Het leven is een kermiskoers

Rondes als die van Surhuisterveen worden soms minachtend ‘kermiskoersen’ genoemd. Joost Prinsen en Frank Lammers schreven een prachtige smartlap over zo’n wielerwedstrijd. Uiteraard met een hartverscheurende tekst over bier, fietsen en verbrijzelde knieën.

5. Alex Roeka – De rode vod

Wielrennen is een sport met vele verliezers, zelfs de winnaars moeten vreselijk afzien. Luister maar naar Alex Roeka’s De Rode Vod waarin hij vertelt over de laatste kilometer van een renner die op de hielen wordt gezeten door het peloton.

Deze nummers, en nog 6 miljoen andere tracks, zijn volledig te beluisteren in de bibliotheek met Muziekwebluister!

Muzieknieuws

 1. Curiosa klassiek : Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou

  Het is 1929. Een amper zesjarig Ethiopisch meisje bevindt zich met haar zusje op de boot naar Marseille. Het meisje zoekt verkoeling in een ligstoel op het dek. De volle maan verlicht de diepblauwe nacht,...

  19 juli 2017

  Bekijk details van Curiosa klassiek : Emahoy Tsegué-Maryam Guèbrou

 2. Basiscollectie klassiek: Goulds Goldbergs

  Als je de term basiscollectie klassiek letterlijk neemt, zijn er twee albums die welhaast onontkoombaar zijn. Als het al niet is om de interpretatie (smaken verschillen tenslotte), dan wel om de enorme...

  10 juli 2017

  Bekijk details van Basiscollectie klassiek: Goulds Goldbergs

Meer muzieknieuws

Mogelijk gemaakt door: Muziekweb

Mijn Bibliotheek

Verleng uw geleende materialen en/of beheer uw persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

Muziekwebluister

MuziekwebLuister is een dienst waarmee bibliotheekleden in hun eigen lokale bibliotheek naar de complete collectie van Muziekweb kunnen luisteren. Naast de 6 miljoen tracks die daarin beschikbaar zijn wordt ook een schat aan informatie geboden over albums, artiesten en genres.