Historisch OntmoetingsPunt

Historisch OntmoetingsPunt

Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheken van Bergambacht, Krimpen a/d Lek, Ouderkerk a/d IJssel en Schoonhoven waar je informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt je een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

Collectie

In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Bergambacht en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

Activiteiten & Exposities

Het HOP organiseert allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, historische cafés en tentoonstellingen. 

Alle activiteiten van het HOP zijn gratis. Voor lezingen meld je je vooraf aan. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of via info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

 • Historisch café in Krimpen a/d Lek

  Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van Krimpen a/d Lek?

  vrijdag 3 februari 2023, van 14:00 tot 16:00

  Bibliotheek Krimpen a/d Lek

 • HOP Schoonhoven: historische film

  Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. De film begint om 10.30 uur en de toegang is gratis, je kunt zo binnen lopen....

  donderdag 9 februari 2023, van 10:30 tot 11:30

  HOP Schoonhoven

 • HOP Expositie Ouderkerk a/d IJssel: Watersnoodramp 1953

  In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 werd Nederland getroffen door een van de grootste stormvloedrampen uit haar geschiedenis. Een springvloed gepaard met een zware noordwesterstorm...

  20 september 2022 t/m 28 februari 2023

  Ouderkerk a/d IJssel

 • HOP Expositie Schoonhoven: Reisbeelden uit het verleden

  Sinds 2020 geeft de Historische Vereniging Schoonhoven enkele malen per jaar een historisch tijdschrift uit: de Scoenhove.

  27 december 2022 t/m 1 maart 2023

  Schoonhoven

 • Historisch café in Krimpen a/d Lek

  Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van Krimpen a/d Lek?

  vrijdag 3 maart 2023, van 14:00 tot 16:00

  Bibliotheek Krimpen a/d Lek

Naar de agenda

De Schoonhovensche Courant

Het StreekArchief Midden-Holland heeft de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

De Schoonhovensche Courant verscheen tussen 1869 en 1979 en is een onuitputtelijke bron voor het zoeken naar historische informatie. Artikelen, advertenties, wereldnieuws en lokaal nieuws: de krant informeerde over alles wat er in de wereld gebeurde.

Bekijk de krant online

Collectie Cock van Holten

Schoonhovenaar Cock van Holten verzamelde tientallen jaren foto’s en ansichtkaarten van de stad. Hij beschreef daarbij de personen en gebeurtenissen die zijn afgebeeld. De collectie Cock van Holten bevat duizenden foto’s en kan met recht de belangrijkste beeldverzameling van Schoonhoven in de 20e eeuw worden genoemd. In 2009 werd zijn gehele collectie aangekocht door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven en gedigitaliseerd. De foto’s zijn nu te doorzoeken in Bibliotheek Schoonhoven.

Meld je bij de balie en een medewerker logt voor je in bij de database.

Delpher - gedigitaliseerde bronnen voor je werkstuk of scriptie

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor jou gemakkelijk te maken. Een goudmijn voor iedere onderzoeker! 

Naar Delpher