Ouders

Kinderen en Sociale media

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit het leven van een kind, het zijn de moderne ontmoetingsplekken. Daar kun je niets tegen doen en dat hoeft ook niet, want er zijn veel positieve kanten aan sociale media. Wat je het beste kunt doen is er over praten met je kind en interesse tonen. Eigenlijk geldt hiervoor hetzelfde als voor school en hobby’s; praat erover met je kind en blijf interesse tonen.

Wat een kind moet weten is dat er een verschil is tussen echte vrienden (in real life) en vrienden op Hyves/Facebook of andere sociale media. Leer hem/haar de privacy goed te bewaken, o.a. door samen met je kind een profiel aan te maken en zaken af te schermen. Het beste is als u zelf ook gebruik maakt van sociale media, want dan weet u hoe het werkt en ook hoe interessant het kan zijn voor een kind. Je kunt je kind dan beter begeleiden. Probeer wel grenzen te stellen b.v. door afspraken te maken wat ze er wel en niet op mogen zetten en over de tijd en duur van hun dagelijkse aanwezigheid op sociale media. Verbieden heeft geen zin, zorg dat je weet wat je kind doet. Het is een deel van de opvoeding geworden, een belangrijk deel zelfs.

Een toegankelijk en duidelijk boek over dit onderwerp is Soci@al kids; je kind op social media. Geschreven door Marlies Slegers.

Tips voor websites met goede adviezen en tips