Schrijver op je scherm

Iedere maandag kun je een week lang elke werkdag vanaf 10.00 uur genieten van een voorleessessie van ongeveer 15 minuten.

Nederlandse schrijvers Alfred Birney, Martijn Simons, Aukelien Weverling, Nhung Dam en Ronald Giphart lezen deze week via het scherm voor uit eigen (nieuw) werk: verhalen die steun, troost of inzicht bieden, verhalen die je wereld vergroten.

Maandag 22 juni: Alfred Birney

Alfred Birney is een telg uit een roemruchtige plantersfamilie. Zijn vader was afkomstig uit Surabaya en had Nederlandse, Oost- Javaanse, Chinese en Schotse wortels, vandaar de Angelsaksische 
achternaam. Zijn moeder was een Nederlandse. Veelvuldig terugkerende thema’s in zijn literaire werk zijn vervreemding van familie, voortdurend raadselen in verband hiermee oplossen en het onvermogen tot identificatie met moederland of vaderland. Hij publiceerde sinds 1987 romans, novellen, verhalen, columns, essays, kritieken, toneelteksten en journalistiek werk, met thema's en motieven die allemaal samenkwamen in zijn magnum opus de roman De tolk van Java. Het boek verscheen op 1 maart 2016 en werd de literaire sensatie van 2017. Het is bekroond met de Henriette Roland Holst-prijs en won de Libris Literatuur Prijs. In april 2020 verscheen zijn nieuwe roman In de wacht. 

De voorleessessie van Alfred Birney wordt op maandag 22 juni geactiveerd.

Donderdag 25 juni: Nhung Dam

Nhung Dam (1984) ging na haar studie psychologie naar de Amsterdamse Toneelschool. Ze is actrice en theatermaakster en speelde onder meer in de tv-series Klem en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Ze schreef diverse toneelstukken, die vertaald zijn naar het Duits en Engels. Haar ouders zijn begin jaren tachtig als Vietnamese bootvluchtelingen naar Nederland gekomen, zij waren een van de eersten met een loempiakraam in Nederland. Duizend vaders (2017) is Nhung's debuutroman. 

De voorleessessie van Nhung Dam wordt op 25 juni geactiveerd.

Dinsdag 23 juni: Martijn Simons

Martijn Simons (1985) studeerde Nederlandse taal en cultuur. Hij debuteerde eind 2009 met het korte verhaal ‘De cavia’ in De Gids. In 2010 verscheen zijn debuutroman Zomerslaap, die enthousiast  werd ontvangen. In 2015 verscheen zijn tweede roman Ik heet Julius. Samen met Casper Vandeputte schreef hij onder het pseudoniem Simon Caspers de roman Destiny (2019). In 2020 verscheen zijn nieuwe roman, De Hollandse droom, over een rechter met politieke ambities wiens leven door allerlei gebeurtenissen onder grote druk komt te staan.  

De voorleessessie van Martijn Simons wordt op dinsdag 23 juni geactiveerd.  

Fotograaf: Jan Willem Kaldenbach

Vrijdag 26 juni: Ronald Giphart

Ronald Giphart (1965) debuteerde in 1992 met Ik ook van jou, dat direct een succes was. Er volgden meer populaire roman, zoals Phileine zegt sorry en IJsland. Enkele van zijn romans werden verfilmd en bekroond. Zijn meest recente roman is Alle tijd. In juni 2020 verscheen Wie waarlijk leeft, over zijn moeder, PvdA politica Wijnie Jabaaij, die in 1995 overleed. De moeder in de roman Ik omhels je met duizend armen is deels op haar gebaseerd.

De voorleessessie van Ronald Giphart wordt op vrijdag 26 juni geactiveerd.

Woensdag 24 juni: Aukelien Weverling

Aukelien Weverling (1977) is schrijfster en columniste. Ze studeerde journalistiek in Utrecht en woont in Amsterdam. Haar debuutroman Liever gekust (2002) werd genomineerd voor de Marten Toonder/Geertjan Lubberhuizen-prijs. Verder verschenen van haar de romans Politiek gevangene en Het land, dat genomineerd werd voor de Dioraphte Literatuurprijs en de E. du Perronprijs. In 2017 verscheen haar roman In alle steden, over een werkloze alcoholist en rasoptimist die zich een weg zoekt in een maatschappij waarin de scheiding tussen arm en rijker steeds scherper wordt. De roman werd genomineerd voor de Bookspot Literatuurprijs.

De voorleessessie van AUkelien Weverling wordt op woensdag 24 juni geactiveerd.