• Wat is het Historisch OntmoetingsPunt?

  Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheek van Schoonhoven en Ouderkerk a/d IJssel waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

 • Organisatie

  Het HOP wordt mogelijk gemaakt door het Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven, Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel en de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

 1. Historische filmochtend

  Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over het Schoonhoven van vroeger of de omgeving. De bibliotheek is om 10.00 uur open, de film begint om 10.30 uur. De toegang is gratis,...

  Van 10:30 tot 12:00

  HOP Schoonhoven

  do 08 mrt

 2. Lezing HOP; De miniatuur-bibliotheek van Guus Thurkow

  De miniatuurbibliotheek; lezing door Gerrit de Jong en Jan Verhoeven.

  Van 19:00 tot 20:30

  HOP Bibliotheek Schoonhoven

  di 13 mrt

 3. Historische filmochtend

  Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over het Schoonhoven van vroeger of de omgeving. De bibliotheek is om 10.00 uur open, de film begint om 10.30 uur. De toegang is gratis,...

  Van 10:30 tot 12:00

  HOP Schoonhoven

  do 12 apr

 4. Lezing HOP; Het zwembad 't Wilgerak 1923-1967

  Het zwembad 1923-1967; lezing door Nico van Dam.

  Van 19:00 tot 20:30

  HOP Bibliotheek Schoonhoven

  di 08 mei

Meer

Delpher - gedigitaliseerde bronnen voor je werkstuk of scriptie

Delpher: voor iedereen

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor jou gemakkelijk te maken.

Een goudmijn voor iedere onderzoeker!

Het maakt niet uit wat voor onderzoek je doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 60 miljoen pagina’s nu tot 100 miljoen over een paar jaar.

Exposities

 1. HOP Ouderkerk: verzet in Ouderkerk tijdens de Tweede Wereldoorlog

  Presentatie op de panelen van het HOP Ouderkerk a/d IJssel in de maand mei met het thema "verzet in Ouderkerk tijdens de Tweede Wereldoorlog".

  8 januari 2018

  Bekijk details van HOP Ouderkerk: verzet in Ouderkerk tijdens de Tweede Wereldoorlog

 2. HOP Ouderkerk: Boeren, burgers en buitenlui

  Expositie in de vitrines van het HOP Ouderkerk a/d IJssel in de maanden januari t/m augustus met het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’

  8 januari 2018

  Bekijk details van HOP Ouderkerk: Boeren, burgers en buitenlui

 3. HOP Ouderkerk: 65 jaar Watersnoodramp in de Krimpenerwaard

  Presentatie op de panelen van het HOP Ouderkerk a/d IJssel in de maand februari met het thema "65 jaar Watersnoodramp in de Krimpenerwaard".

  8 januari 2018

  Bekijk details van HOP Ouderkerk: 65 jaar Watersnoodramp in de Krimpenerwaard

 4. HOP Schoonhoven; Expositie zwembad Schoonhoven

  Vanaf mei kunt u in HOP Schoonhoven een expositie van "Zwembad Schoonhoven in vroegere tijden" bezichtigen.

  8 januari 2018

  Bekijk details van HOP Schoonhoven; Expositie zwembad Schoonhoven

 5. HOP Schoonhoven; expositie Miniatuurbibliotheek Guus Thurkov

  In de maanden maart en april kunt u in HOP Schoonhoven de expositie over de miniatuurbibliotheek van Guus Thurkov bezichtigen.

  8 januari 2018

  Bekijk details van HOP Schoonhoven; expositie Miniatuurbibliotheek Guus Thurkov

 6. HOP Schoonhoven; Fotoexpositie Gasfabrieken

  Van half januari tot maart kunt u in Bibliotheek Schoonhoven een fotoexpositie van de Schoonhovense gasfabrieken van vroeger bezichtigen.

  8 januari 2018

  Bekijk details van HOP Schoonhoven; Fotoexpositie Gasfabrieken

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Mijn Bibliotheek

Verleng uw geleende materialen en/of beheer uw persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

Nieuw in de HOP collectie

100 jaar "Huis aan de Lopikerweg" en 1000 jaar Geschiedenis van het Land van Leobert de Boer. De geschiedenis in woord en beeld van het 'Huis aan de Lopikerweg' te Schoonhoven, maar nog meer nog van het gebied rond het honderdjarige monument, dat een veel langere geschiedenis kent.  

Cursus Schoonhovologie

Half januari 2018 verzorgt de Historische Vereniging Schoonhoven weer de cursus Schoonhovologie. De eerste les gaat van start op 18 januari in het HOP Schoonhoven.

Voor meer informatie en inschrijven kunt u hier klikken.