• Wat is het Historisch OntmoetingsPunt?

  Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheek van Schoonhoven en Ouderkerk a/d IJssel waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

 • Organisatie

  Het HOP wordt mogelijk gemaakt door het Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven, Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel en de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

 1. HOP Ouderkerk: Korte cursus Voorouderonderzoek op internet

  Een cursus van het Historisch Ontmoetingspunt Ouderkerk in samenwerking met de SCO Ouderkerk over het zoeken van genealogische gegevens op websites en in archiefbronnen.

  7 december 2017, 14:00 t/m 18 januari 2018, 16:00

  SCO d'Ouwe Backery

  07 dec t/m 18 jan

 2. Historische film december: "Vertel eens", verhalen van ouderen gefilmd door jongeren

  Elke tweede donderdag van de maand draaien wij op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. De film begint om 10.30 uur en de toegang is gratis: u kunt zo binnen lopen.

  Van 10:30 tot 11:00

  HOP Schoonhoven

  do 14 dec

Meer

eBooks eregalerij

Delpher - gedigitaliseerde bronnen voor je werkstuk of scriptie

Delpher: voor iedereen

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor jou gemakkelijk te maken.

Een goudmijn voor iedere onderzoeker!

Het maakt niet uit wat voor onderzoek je doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 60 miljoen pagina’s nu tot 100 miljoen over een paar jaar.

Exposities

 1. HOP Schoonhoven: Historisch Groen in een breder kader geplaatst

  Expositie in de maand september: Historisch Groen in een breder kader geplaatst. Expositie in het Historisch OntmoetingsPunt in Schoonhoven bij de wandeling van 5 september.

  12 september 2017

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Historisch Groen in een breder kader geplaatst

 2. HOP Ouderkerk: Boeren, burgers en buitenlui

  Expositie in de maanden september t/m februari met het thema ‘Boeren, burgers en buitenlui’ met informatie van De Historische Vereniging en het Streekarchief en objecten van het Streekmuseum Krimpenerwaard....

  12 september 2017

  Bekijk details van HOP Ouderkerk: Boeren, burgers en buitenlui

 3. HOP Schoonhoven: Expositie De Stijl

  De Stijl, voorbeelden en illustraties bij de lezing van 14 november. Expositie in het Historisch Ontmoetingspunt in de maanden oktober en november.

  12 september 2017

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Expositie De Stijl

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Mijn Bibliotheek

Verleng uw geleende materialen en/of beheer uw persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

Nieuw in de HOP collectie

100 jaar "Huis aan de Lopikerweg" en 1000 jaar Geschiedenis van het Land van Leobert de Boer. De geschiedenis in woord en beeld van het 'Huis aan de Lopikerweg' te Schoonhoven, maar nog meer nog van het gebied rond het honderdjarige monument, dat een veel langere geschiedenis kent.