• Wat is een Historisch OntmoetingsPunt?

  Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheken van Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en nu ook in Bergambacht waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

 • Organisatie

  Het HOP wordt mogelijk gemaakt door het Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven, Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel, Historische vereniging Crempene en de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Bergambacht en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

 1. GEANNULEERD: Auteurslezing door Judith Koelemeijer

  Helaas hebben we, vanwege de aangescherpte coronamaatregelen van 13 oktober, de lezing van Judith Koelemeijer moeten annuleren.

  Van 20:00 tot 22:00

  Schoonhoven

  do 05 nov

 2. GEANNULEERD: Historisch café in Krimpen a/d Lek

  Tot nader bericht is het historisch café van Krimpen aan de Lek in het Cultuurhuis geannuleerd vanwege de verscherpte coronamaatregelen en de sluiting van het Cultuurhuis.

  Van 14:00 tot 16:00

  Bibliotheek Krimpen a/d Lek

  vr 06 nov

 3. GEANNULEERD: Historisch café in Bergambacht

  Vanwege de verhuizing van de bibliotheek is het historisch café geannuleerd.

  Van 11:00 tot 13:00

  Bergambacht

  za 07 nov

 4. HOP Schoonhoven: historische film

  Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. De film begint om 10.30 uur en de toegang is gratis, u kunt zo binnen lopen....

  Van 10:30 tot 11:30

  HOP Schoonhoven

  do 12 nov

 5. GEANNULEERD: Historisch café in Krimpen a/d Lek

  Tot nader bericht is het historisch café van Krimpen aan de Lek in het Cultuurhuis geannuleerd vanwege de verscherpte coronamaatregelen en de sluiting van het Cultuurhuis.

  Van 14:00 tot 16:00

  Bibliotheek Krimpen a/d Lek

  vr 04 dec

 6. HOP Schoonhoven: historische film

  Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. De film begint om 10.30 uur en de toegang is gratis, u kunt zo binnen lopen....

  Van 10:30 tot 11:30

  HOP Schoonhoven

  do 10 dec

Meer

De Schoonhovensche Courant DIGITAAL!

Sinds kort heeft het StreekArchief Midden-Holland de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

Schoonhovensche Courant

Exposities

 1. HOP Krimpen a/d Lek: Leermonumenten

  Het thema van de Open Monumentendag 2020 is Leermonument, waarbij scholen en andere gebouwen met een leerfunctie centraal staan.

  3 september 2020

  Bekijk details van HOP Krimpen a/d Lek: Leermonumenten

 2. Bekijk details van HOP Ouderkerk: Nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting

 3. HOP Schoonhoven: Leermonumenten

  ‘Leermonumenten’ is het thema van de open monumentendag 2020.

  3 september 2020

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Leermonumenten

 4. HOP Schoonhoven: Wereldoorlog II

  Begeleidende expositie bij Open Joodse Huizen op 4 mei en de lezing van Roxane van Iperen. Met aandacht voor de Jodenvervolging. Speciale aandacht is er voor Joodse (geboren) Schoonhovenaren en hun lotgevallen,...

  18 februari 2020

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Wereldoorlog II

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Website Hollandse Waterlinie

Of je nu het liefst slentert door een oud vestingstadje, op de fiets het Groene Hart wil ontdekken of je wil verdiepen in de forten en schansen, de Oude Hollandse Waterlinie heeft je veel te bieden. 

Wat precies allemaal, dat vind je op de kaart Er op Uit in de Oude Hollandse Waterlinie. Boordevol informatie over vestingsteden, forten en schansen, maar ook over leuke toeristische arrangementen en routes.

Mijn Bibliotheek

Verleng uw geleende materialen en/of beheer uw persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

NIEUW: HOP Bergambacht

Het Historisch OntmoetingsPunt Bergambacht is een samenwerkingsverband van de Bibliotheek Krimpenerwaard, Historische Vereniging Bergambacht en Streekarchief Midden-Holland. Samen zorgen zij in de bibliotheek voor een aansprekende historische collectie en programmering. 

In de bibliotheek kunt u grasduinen in de herkenbare kast met de HOP-collectie, bestaande uit historische boeken en tijdschriften uit Bergambacht en de regio. Kijk ook in de vitrines, waarin historisch materiaal ligt tentoongesteld.  

Historisch café

Op zaterdagmorgen om de maand van 11:00 tot 13:00 uur zit er iemand van de Historische Vereniging Bergambacht in de bibliotheek. Heeft u vragen over historie, zoekt u een bepaalde foto of beschikt u over interessant (beeld)materiaal, kom dan gerust eens langs.

Data: 12 september en 7 november.

Oproep voor Project Vele Handen

Het streekarchief is met hulp van het publiek de bevolkingsregisters vanaf 1825 tot circa 1930 aan het ontsluiten. Het project heet ‘Hallo Midden-Holland. De bevolkingsregisters van Midden-Holland’.

De registers geven een interessante kijk in het leven van de bevolking in de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Alle bij het streekarchief aangesloten gemeentes zijn onderdeel van het project. Het is mogelijk om de registers van de gemeente van je voorkeur te helpen ontsluiten, dus ook bijvoorbeeld die Schoonhoven, Ouderkerk a/d IJssel of Krimpen aan Lek.

Lijkt het u leuk om een handje te helpen? Als deelnemer aan het project bent u niet gebonden aan bepaalde dagen en tijden. Het enige wat u nodig heeft, is een computer en een internetverbinding. Vervolgens kunt u waar en wanneer u maar wilt inloggen, de registers bekijken en invoeren.