• Wat is een Historisch OntmoetingsPunt?

  Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheken van Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel en nu ook Krimpen aan de Lek waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

 • Organisatie

  Het HOP wordt mogelijk gemaakt door het Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven, Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel, Historische vereniging Crempene en de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.

Exposities

 1. HOP Krimpen a/d Lek: expositie bekende Nederlanders uit Krimpen

  Expositie over vier bekende Nederlanders die in Krimpen a/d Lek hebben gewoond en gewerkt.

  1 juli 2020

  Bekijk details van HOP Krimpen a/d Lek: expositie bekende Nederlanders uit Krimpen

 2. HOP Ouderkerk: vertier in vroeger tijden

  Tegenwoordig hebben mensen veel meer vrije tijd dan vroeger. De mogelijkheden om leuke activiteiten te ondernemen zijn eindeloos. Maar hoe vermaakten de Ouderkerkers zich in vroeger tijden? Dompel jezelf...

  18 februari 2020

  Bekijk details van HOP Ouderkerk: vertier in vroeger tijden

 3. HOP Schoonhoven: HASCO, lak bij de Lek

  Tentoonstelling in het Historisch Ontmoetingspunt van Schoonhoven over de geschiedenis van de Schoonhovense verffabriek. Hoort bij de lezing van 21 januari.

  18 februari 2020

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: HASCO, lak bij de Lek

 4. HOP Ouderkerk: Zomerexpositie 50 jaar Speelweek

  In juli en augustus: Ieder jaar, de laatste week van de zomervakantie, is het feest in Ouderkerk aan de IJssel, want dan is er weer Speelweek! Deze activiteiten richten zich vooral op de kinderen van 4...

  20 februari 2020

  Bekijk details van HOP Ouderkerk: Zomerexpositie 50 jaar Speelweek

 5. HOP Schoonhoven: Wereldoorlog II

  Begeleidende expositie bij Open Joodse Huizen op 4 mei en de lezing van Roxane van Iperen. Met aandacht voor de Jodenvervolging. Speciale aandacht is er voor Joodse (geboren) Schoonhovenaren en hun lotgevallen,...

  18 februari 2020

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Wereldoorlog II

 6. HOP Schoonhoven: Schoonhovense 'Nederbiet' uit de jaren '60!

  In de maanden maart en april: fotogalerij uit deze swingende tijd, sta jij er ook op met een Beatle-kapsel? Er liggen foto’s, documenten, krantenknipsels enz. uit de archieven van de familie Zwijnenburg...

  18 februari 2020

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Schoonhovense 'Nederbiet' uit de jaren '60!

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Website Hollandse Waterlinie

Of je nu het liefst slentert door een oud vestingstadje, op de fiets het Groene Hart wil ontdekken of je wil verdiepen in de forten en schansen, de Oude Hollandse Waterlinie heeft je veel te bieden. 

Wat precies allemaal, dat vind je op de kaart Er op Uit in de Oude Hollandse Waterlinie. Boordevol informatie over vestingsteden, forten en schansen, maar ook over leuke toeristische arrangementen en routes.

Mijn Bibliotheek

Verleng uw geleende materialen en/of beheer uw persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

NIEUW: HOP Krimpen aan de Lek

Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur zit de HV Crempene in de Bibliotheek om een speciaal historisch thema te bespreken. Heeft u vragen over de historie van Krimpen aan de Lek, zoekt u een bepaalde foto of beschikt u over interessant (beeld)materiaal, kom dan gerust eens langs!

Oproep voor Project Vele Handen

Het streekarchief is met hulp van het publiek de bevolkingsregisters vanaf 1825 tot circa 1930 aan het ontsluiten. Het project heet ‘Hallo Midden-Holland. De bevolkingsregisters van Midden-Holland’.

De registers geven een interessante kijk in het leven van de bevolking in de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Alle bij het streekarchief aangesloten gemeentes zijn onderdeel van het project. Het is mogelijk om de registers van de gemeente van je voorkeur te helpen ontsluiten, dus ook bijvoorbeeld die Schoonhoven, Ouderkerk a/d IJssel of Krimpen aan Lek.

Lijkt het u leuk om een handje te helpen? Als deelnemer aan het project bent u niet gebonden aan bepaalde dagen en tijden. Het enige wat u nodig heeft, is een computer en een internetverbinding. Vervolgens kunt u waar en wanneer u maar wilt inloggen, de registers bekijken en invoeren.

De Schoonhovensche Courant DIGITAAL!

Sinds kort heeft het StreekArchief Midden-Holland de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

Schoonhovensche Courant