• Wat is het Historisch OntmoetingsPunt?

  Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheek van Schoonhoven en Ouderkerk a/d IJssel waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

 • Organisatie

  Het HOP wordt mogelijk gemaakt door het Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven, Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel en de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.

Delpher - gedigitaliseerde bronnen voor je werkstuk of scriptie

Delpher: voor iedereen

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor jou gemakkelijk te maken.

Een goudmijn voor iedere onderzoeker!

Het maakt niet uit wat voor onderzoek je doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 60 miljoen pagina’s nu tot 100 miljoen over een paar jaar.

Exposities

 1. HOP Ouderkerk: Expositie Zorg en Welzijn

  De dorpsdokter, de kraamvrouw, de schoolarts. Dit zijn enkele van de thema’s die aan bod komen in de tentoonstelling ‘Zorg en Welzijn’.

  4 februari 2019

  Bekijk details van HOP Ouderkerk: Expositie Zorg en Welzijn

 2. HOP Schoonhoven: Joods leven in Schoonhoven

  Begeleidende expositie bij Open Joodse Huizen op 4 mei over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

  4 februari 2019

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Joods leven in Schoonhoven

 3. HOP Schoonhoven: Klooster de Hem

  Van 1396 tot 1527 stond ten westen van Schoonhoven in het buurtschap de Hem, het klooster Sint Michiel op de Hem.

  4 februari 2019

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Klooster de Hem

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Mijn Bibliotheek

Verleng uw geleende materialen en/of beheer uw persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

Cursus Voorouderonderzoek op internet in Ouderkerk a/d IJssel

Een cursus van het Historisch Ontmoetingspunt Ouderkerk in samenwerking met de SCO Ouderkerk over het zoeken van genealogische gegevens op websites en in archiefbronnen.

In vier donderdagen krijgt u uitleg over bronnen, websites en zoektips en gaat u ook actief aan de slag op de computer.

U vindt het SCO d'Ouwe Backery op Dorpsstraat 19 te Ouderkerk. Aanmelden bij het SCO via verweijmarelis@gmail.com of 0180-681929. Kosten bedragen € 40,-.

Schoonhovensche Courant

De Schoonhovensche Courant DIGITAAL!

Sinds kort heeft het StreekArchief Midden-Holland de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

Schoonhovensche Courant

Nieuw in de HOP collectie

100 jaar "Huis aan de Lopikerweg" en 1000 jaar Geschiedenis van het Land van Leobert de Boer. De geschiedenis in woord en beeld van het 'Huis aan de Lopikerweg' te Schoonhoven, maar nog meer nog van het gebied rond het honderdjarige monument, dat een veel langere geschiedenis kent.