• Wat is een Historisch OntmoetingsPunt?

  Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheken van Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel en nu ook Krimpen aan de Lek waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

 • Organisatie

  Het HOP wordt mogelijk gemaakt door het Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven, Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel, Historische vereniging Crempene en de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

 1. Presentatie boek IJsclub Thialf in HOP Krimpen aan de Lek

  De najaarsbijeenkomst van de Historische Vereniging Crempene staat in het teken van de presentatie van een nieuw boek over de geschiedenis van IJsclub Thialf.

  Van 20:00 tot 22:00

  HOP Krimpen aan de Lek

  di 26 nov

 2. HOP-lezing over de Grote kerk en het Doksaal door Leo de Kluijver

  Op deze winterse HOP-avond staat de Grote Kerk van Schoonhoven centraal. Leo de Kluijver neemt ons mee door de geschiedenis van het gebouw, die begint rond de veertiende eeuw.

  Van 19:00 tot 20:30

  HOP Schoonhoven

  di 10 dec

 3. HOP Schoonhoven: historische film

  Elke tweede donderdag van de maand draaien we op groot scherm een film over de geschiedenis van Schoonhoven of de omgeving. De film begint om 10.30 uur en de toegang is gratis: u kunt zo binnen lopen....

  Van 10:30 tot 11:30

  HOP Schoonhoven

  do 12 dec

Meer

Delpher - gedigitaliseerde bronnen voor je werkstuk of scriptie

Delpher

Delpher: voor iedereen

In Delpher vind je miljoenen gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften die je allemaal woord voor woord kunt doorzoeken. De teksten komen uit de collecties van diverse wetenschappelijke instellingen, bibliotheken en erfgoedinstellingen. Ze worden hier onder één knop aangeboden om het vinden van informatie voor jou gemakkelijk te maken.

Een goudmijn voor iedere onderzoeker!

Het maakt niet uit wat voor onderzoek je doet en op welk niveau. Delpher biedt voor iedereen de originele teksten uit meer dan ruim 1,3 miljoen kranten, 1,5 miljoentijdschriftpagina’s en meer dan 320.000 boeken uit de 15de tot de 21ste eeuw. En het aanbod zal de komende jaren alleen maar groeien. Van 60 miljoen pagina’s nu tot 100 miljoen over een paar jaar.

Exposities

 1. HOP Krimpen aan de Lek: Plekken van Plezier

  Half september - oktober. Het thema van de Open Monumentendag. Foto-expositie

  15 augustus 2019

  Bekijk details van HOP Krimpen aan de Lek: Plekken van Plezier

 2. HOP Schoonhoven: Plekken van Plezier

  Half september - oktober. Het thema van de Open Monumentendag. In de expositie foto’s van deze plekken in Schoonhoven. Tijdens dit weekend voert een speciale stadswandeling langs deze plekken.

  15 augustus 2019

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Plekken van Plezier

 3. HOP Schoonhoven: Miauw miauw, poes in de hoofdrol

  Nog tot half september: de poes in historisch perspectief. Foto’s en schilderijen van Schoonhovense poezen, waaronder de bekende buspoes. Ook boeken waarin de poes de hoofdrol speelt; deze kunt u reserveren...

  15 augustus 2019

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Miauw miauw, poes in de hoofdrol

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Website Hollandse Waterlinie

Of je nu het liefst slentert door een oud vestingstadje, op de fiets het Groene Hart wil ontdekken of je wil verdiepen in de forten en schansen, de Oude Hollandse Waterlinie heeft je veel te bieden. 

Wat precies allemaal, dat vind je op de kaart Er op Uit in de Oude Hollandse Waterlinie. Boordevol informatie over vestingsteden, forten en schansen, maar ook over leuke toeristische arrangementen en routes.

Mijn Bibliotheek

Verleng uw geleende materialen en/of beheer uw persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

NIEUW: HOP Krimpen aan de Lek

Iedere eerste vrijdagmiddag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur zit de HV Crempene in de Bibliotheek om een speciaal historisch thema te bespreken. Heeft u vragen over de historie van Krimpen aan de Lek, zoekt u een bepaalde foto of beschikt u over interessant (beeld)materiaal, kom dan gerust eens langs!

De Schoonhovensche Courant DIGITAAL!

Sinds kort heeft het StreekArchief Midden-Holland de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

Schoonhovensche Courant