• Voorleesproject via YouTube

  De barre winter van 1890, meesterlijk vastgelegd door Herman de Man in zijn gelijknamige boek, komt binnenkort naar u toe.

  De dramatische verhalencyclus over een historische winter die bijzonder lang, bijzonder koud en bijzonder hard was. Geschreven in 1936, voorgelezen in 2021. Een project van de Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven en Streekarchief Midden-Holland.

  Vanaf vrijdag 5 februari komt er elke week een hoofdstuk online op het YouTube-kanaal van het streekarchief.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Bergambacht en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Inleiding voorleesproject 'De barre winter van negentig'

Collectie Cock van Holten

Schoonhovenaar Cock van Holten verzamelde tientallen jaren foto’s en ansichtkaarten van de stad. Hij beschreef daarbij de personen en gebeurtenissen die zijn afgebeeld. De collectie Cock van Holten bevat duizen-den foto’s en kan met recht de belangrijkste beeldverzameling van Schoonhoven in de 20e eeuw worden genoemd. In 2009 werd zijn gehele collectie aangekocht door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven en gedigitaliseerd. De foto’s zijn nu te doorzoeken in de bibliotheek Schoonhoven. Meld je bij de balie en een medewerker logt voor je in bij de database.

De Schoonhovensche Courant DIGITAAL!

Sinds kort heeft het StreekArchief Midden-Holland de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

Schoonhovensche Courant

Exposities

 1. HOP Bergambacht: Geloof van alle dag

  Vanaf dinsdag 10 augustus t/m zaterdag 11 september is in het Historisch Ontmoetingspunt in de bibliotheek Bergambacht een kleine expositie te bezichtigen met als thema “Geloof van alle dag”.

  10 augustus 2021

  Bekijk details van HOP Bergambacht: Geloof van alle dag

 2. HOP Online expositie: Strenge winters in Schoonhoven

  De winter van 2020 was zacht. Wat de winter van 2021 brengt, weten we nog niet. Wel staat vast dat veel mensen met weemoed terugdenken aan de winters ‘van vroeger’: die met veel vriesdagen, een dik pak...

  2 februari 2021

  Bekijk details van HOP Online expositie: Strenge winters in Schoonhoven

 3. HOP Krimpen a/d Lek: Sportverenigingen in beeld

  Geschiedenis van de sportverenigingen in beeld gebracht

  1 december 2020

  Bekijk details van HOP Krimpen a/d Lek: Sportverenigingen in beeld

 4. HOP Schoonhoven: Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen

  Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen In november leest heel Nederland één boek, dat leden cadeau krijgen van de bibliotheek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea, de prachtige familiegeschiedenis...

  10 november 2020

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen

 5. Bekijk details van HOP Ouderkerk: Nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting

 6. HOP Krimpen a/d Lek: Leermonumenten

  Het thema van de Open Monumentendag 2020 is Leermonument, waarbij scholen en andere gebouwen met een leerfunctie centraal staan.

  2 september 2020

  Bekijk details van HOP Krimpen a/d Lek: Leermonumenten

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Website Hollandse Waterlinie

Of je nu het liefst slentert door een oud vestingstadje, op de fiets het Groene Hart wil ontdekken of je wil verdiepen in de forten en schansen, de Oude Hollandse Waterlinie heeft je veel te bieden. 

Wat precies allemaal, dat vind je op de kaart Er op Uit in de Oude Hollandse Waterlinie. Boordevol informatie over vestingsteden, forten en schansen, maar ook over leuke toeristische arrangementen en routes.

Mijn Bibliotheek

Verleng geleende materialen en beheer persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

Wat is een Historisch OntmoetingsPunt?

Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheken van Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en nu ook in Bergambacht waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

NIEUW: HOP Bergambacht

Het Historisch OntmoetingsPunt Bergambacht is een samenwerkingsverband van de Bibliotheek Krimpenerwaard, Historische Vereniging Bergambacht en Streekarchief Midden-Holland. Samen zorgen zij in de bibliotheek voor een aansprekende historische collectie en programmering. 

In de bibliotheek kunt u grasduinen in de herkenbare kast met de HOP-collectie, bestaande uit historische boeken en tijdschriften uit Bergambacht en de regio. Kijk ook in de vitrines, waarin historisch materiaal ligt tentoongesteld.  

Historisch café

Op zaterdagmorgen om de maand van 11:00 tot 13:00 uur zit er iemand van de Historische Vereniging Bergambacht in de bibliotheek. Heeft u vragen over historie, zoekt u een bepaalde foto of beschikt u over interessant (beeld)materiaal, kom dan gerust eens langs.

Vanwege de coronamaatregelen gaat het historisch café voorlopig niet door. 

Oproep voor Project Vele Handen

Het streekarchief is met hulp van het publiek de bevolkingsregisters vanaf 1825 tot circa 1930 aan het ontsluiten. Het project heet ‘Hallo Midden-Holland. De bevolkingsregisters van Midden-Holland’.

De registers geven een interessante kijk in het leven van de bevolking in de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Alle bij het streekarchief aangesloten gemeentes zijn onderdeel van het project. Het is mogelijk om de registers van de gemeente van je voorkeur te helpen ontsluiten, dus ook bijvoorbeeld die Schoonhoven, Ouderkerk a/d IJssel of Krimpen aan Lek.

Lijkt het u leuk om een handje te helpen? Als deelnemer aan het project bent u niet gebonden aan bepaalde dagen en tijden. Het enige wat u nodig heeft, is een computer en een internetverbinding. Vervolgens kunt u waar en wanneer u maar wilt inloggen, de registers bekijken en invoeren.