• van Leo de Kluijver

  In november is de bibliotheekcampagne
  NL Leest begonnen. Het thema is ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’.

  In het licht van dit thema hebben we onderzoeker en schrijver Leo de Kluijver uitgenodigd voor een tentoonstelling en lezing. Leo is ook grafisch vormgever en heeft zelf fraaie panelen vormgegeven voor de kleine vitrines, waarin hij ‘sneak previews’ geeft van zijn verhalen die gebaseerd zijn op het bevolkingsregister van Schoonhoven in de periode 1845-1849. 

  Omdat de bibliotheken tijdelijk gesloten zijn vanwege het verzwaringspakket, is de tentoonstelling ook online te bekijken!

 • Wat is een Historisch OntmoetingsPunt?

  Het Historisch OntmoetingsPunt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheken van Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek en nu ook in Bergambacht waar u informatie vindt over de geschiedenis van die plaatsen en de omgeving. Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek.

 • Organisatie

  Het HOP wordt mogelijk gemaakt door het Streekarchief Midden-Holland, Bibliotheek Krimpenerwaard, de Historische Vereniging Schoonhoven, Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel, Historische vereniging Crempene en de Archeologische Werkgroep Schoonhoven.

 • Activiteiten

  Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteiten en tentoonstellingen. De website biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

 • Collectie

  In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Schoonhoven, Ouderkerk aan den IJssel, Krimpen aan de Lek, Bergambacht en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard, de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard, alle jaargangen van de Schoonhovensche Courant, een archievenoverzicht en een overzicht van bouwtekeningen.

 • Aanmelden

  Alle activiteiten van het HOP zijn gratis.

  Voor lezingen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch, aan de balie van de betreffende bibliotheek of per email info@debibliotheekkrimpenerwaard.nl.

  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Agenda

Er zijn op dit moment geen resultaten over dit onderwerp beschikbaar.

Podcast

Het Historisch Ontmoetingspunt Schoonhoven ging in gesprek met Leo de Kluijver, een fervent onderzoeker en schrijver van kleine en grote geschiedenissen in het Schoonhovense. In de podcast kun je luisteren naar Leo’s passie voor geschiedenis en zijn verschillende onderzoeksprojecten. In de tentoonstelling in het HOP krijg je een inkijkje in zijn huidige project: het naspeuren van verhalen van negentiende-eeuwse stadsgenoten, op basis van het bevolkingsregister van 1845-1849.

Collectie Cock van Holten

Schoonhovenaar Cock van Holten verzamelde tientallen jaren foto’s en ansichtkaarten van de stad. Hij beschreef daarbij de personen en gebeurtenissen die zijn afgebeeld. De collectie Cock van Holten bevat duizen-den foto’s en kan met recht de belangrijkste beeldverzameling van Schoonhoven in de 20e eeuw worden genoemd. In 2009 werd zijn gehele collectie aangekocht door de Stichting Behoud Cultureel Erfgoed Schoonhoven en gedigitaliseerd. De foto’s zijn nu te doorzoeken in de bibliotheek Schoonhoven. Meld je bij de balie en een medewerker logt voor je in bij de database.

De Schoonhovensche Courant DIGITAAL!

Sinds kort heeft het StreekArchief Midden-Holland de gehele Schoonhovensche Courant digitaal beschikbaar gesteld voor het HOP Schoonhoven. 

Schoonhovensche Courant

Exposities

 1. HOP Krimpen a/d Lek: Groene Kruis en andere openbare gebouwen

  Er is een nieuwe tentoonstelling in het HOP ingericht. In de vitrines zijn voorwerpen, documenten en foto’s te zien van het Groene Kruis gebouw.

  1 december 2020

  Bekijk details van HOP Krimpen a/d Lek: Groene Kruis en andere openbare gebouwen

 2. HOP Schoonhoven: Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen

  Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen In november leest heel Nederland één boek, dat leden cadeau krijgen van de bibliotheek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea, de prachtige familiegeschiedenis...

  10 november 2020

  Bekijk details van HOP Schoonhoven: Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen

 3. Bekijk details van HOP Ouderkerk: Nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting

 4. HOP Krimpen a/d Lek: Leermonumenten

  Het thema van de Open Monumentendag 2020 is Leermonument, waarbij scholen en andere gebouwen met een leerfunctie centraal staan.

  2 september 2020

  Bekijk details van HOP Krimpen a/d Lek: Leermonumenten

Meer

Oude Hollandse Waterlinie

Website Hollandse Waterlinie

Of je nu het liefst slentert door een oud vestingstadje, op de fiets het Groene Hart wil ontdekken of je wil verdiepen in de forten en schansen, de Oude Hollandse Waterlinie heeft je veel te bieden. 

Wat precies allemaal, dat vind je op de kaart Er op Uit in de Oude Hollandse Waterlinie. Boordevol informatie over vestingsteden, forten en schansen, maar ook over leuke toeristische arrangementen en routes.

Mijn Bibliotheek

Verleng geleende materialen en beheer persoonlijke gegevens door in te loggen op Mijn Bibliotheek.

NIEUW: HOP Bergambacht

Het Historisch OntmoetingsPunt Bergambacht is een samenwerkingsverband van de Bibliotheek Krimpenerwaard, Historische Vereniging Bergambacht en Streekarchief Midden-Holland. Samen zorgen zij in de bibliotheek voor een aansprekende historische collectie en programmering. 

In de bibliotheek kunt u grasduinen in de herkenbare kast met de HOP-collectie, bestaande uit historische boeken en tijdschriften uit Bergambacht en de regio. Kijk ook in de vitrines, waarin historisch materiaal ligt tentoongesteld.  

Historisch café

Op zaterdagmorgen om de maand van 11:00 tot 13:00 uur zit er iemand van de Historische Vereniging Bergambacht in de bibliotheek. Heeft u vragen over historie, zoekt u een bepaalde foto of beschikt u over interessant (beeld)materiaal, kom dan gerust eens langs.

Data: 12 september en 7 november.

Oproep voor Project Vele Handen

Het streekarchief is met hulp van het publiek de bevolkingsregisters vanaf 1825 tot circa 1930 aan het ontsluiten. Het project heet ‘Hallo Midden-Holland. De bevolkingsregisters van Midden-Holland’.

De registers geven een interessante kijk in het leven van de bevolking in de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Alle bij het streekarchief aangesloten gemeentes zijn onderdeel van het project. Het is mogelijk om de registers van de gemeente van je voorkeur te helpen ontsluiten, dus ook bijvoorbeeld die Schoonhoven, Ouderkerk a/d IJssel of Krimpen aan Lek.

Lijkt het u leuk om een handje te helpen? Als deelnemer aan het project bent u niet gebonden aan bepaalde dagen en tijden. Het enige wat u nodig heeft, is een computer en een internetverbinding. Vervolgens kunt u waar en wanneer u maar wilt inloggen, de registers bekijken en invoeren.