HOP Schoonhoven: Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen

Gepubliceerd op: 10 november 2020 16:30

Nederland Leest: Kleine geschiedenis, grote verhalen In november leest heel Nederland één boek, dat leden cadeau krijgen van de bibliotheek. Dit jaar is dat Het zwijgen van Maria Zachea, de prachtige familiegeschiedenis van Judith Koelemeijer.

Het thema van Nederland Leest voor 2020 is ‘Kleine geschiedenis, grote verhalen’. Aan de hand van dit thema krijgen lezers de mogelijkheid om in hun eigen geschiedenis te duiken, de geschiedenis van hun eigen familie of van de stad of streek waarin ze wonen. Persoonlijke geschiedenis begint vaak klein en ligt soms verborgen, maar als je goed leest en je verdiept in het verleden, is er altijd een groter verhaal te vinden. 

Schoonhovenaar Leo de Kluijver doet dat bijvoorbeeld voor het Schoonhoven van 1845. Hij schrijft interview-achtige verhalen over allerlei mensen die in het eerste Bevolkingsregister van Schoonhoven voorkomen en probeert de stad van 1845 zo een beetje tot leven te brengen. Wat voor soort mensen woonden er en wat was hun verhaal? Verhalen die vaak niet zullen worden opgeschreven, maar die zo veel vertellen over onze geschiedenis. Een aantal verhalen, inclusief documenten en foto’s zal te zien in het HOP. 

Omdat de bibliotheken tijdelijk gesloten zijn vanwege het verzwaringspakket, is de tentoonstelling ook online te bekijken op de website van het Streekarchief Midden-Holland.