Expositie Lekkerkerk

1 november 2023 t/m 31 december 2023 | Bibliotheek Lekkerkerk

In de Bibliotheek van Lekkerkerk kan tot het einde van het jaar een expositie bezocht worden van schilderijen die gemaakt zijn door Sidra Ibrahim en foto’s van Jaap Burggraaf.

Sidra Ibrahim is een jonge vrouw van 20 jaar, afkomstig uit Syrië. Ze woont nu in Lekkerkerk. Ze was 9 jaar toen ze met haar familie is gevlucht van Syrië naar Turkije. Ze kwamen terecht in Gaziantep, een plaats net over de Turks-Syrische grens. Vanwege de oorlogssituatie in Syrië heeft ze daar nooit naar school kunnen gaan. Ook nadat ze in Turkije terechtkwam kon ze niet naar school vanwege de slechte behandeling van de Koerden door de Turken. Toen ze op 18-jarige leeftijd in Nederland terechtkwam was ze dus feitelijk analfabeet. Eenmaal hier heeft ze heel snel behoorlijk Nederlands leren spreken en schrijven. Ze is pas hier in Lekkerkerk begonnen met schilderen. Ze is dus een echte autodidact en schildert in een figuratieve stijl, maar op een tamelijk expressieve manier. Uiteraard zijn er invloeden terug te vinden van haar verleden in Syrië en Turkije, want zo’n oorlogsverleden ben je niet kwijt als je de grens bent overgestoken.

Jaap Burggraaf is fotograaf die zich vooral toelegt op het maken van portretten en reis- en straatfotografie. Hij heeft al diverse keren geëxposeerd met zijn werk. Deze keer zijn het vooral foto's van Rajasthan met een uitstapje naar Agra in India. Rajasthan is de grootste deelstaat van India en heeft ruim 68 miljoen inwoners. Het oppervlak wordt door een groot deel in beslag genomen door de Thar woestijn. Daardoor heeft de kleur geel/bruin sterk de overhand in dit gebied. Immers, veel gebouwen zijn opgetrokken uit de zandsteen wat hier veel wordt gebruikt. De bevolking is erg kleurrijk,de kleding en de sieraden van de gypsies zien er prachtig uit. Maar ook het landschap en de steden zijn een bezoek meer dan waard.

Door middel van de fotoexpositie laat hij iedereen meegenieten van zijn passie voor verre landen.