Expositie Bergambacht

1 november 2023 t/m 31 december 2023 | Bibliotheek Bergambacht

In de maanden november en december exposeert Irina Timoshchenko haar werk in de bibliotheek van Bergambacht.

Vroeger op school gingen we vaak naar tentoonstellingen doordat een tekenleraar ons meenam. Er waren boeken over kunst in de huisbibliotheek. Klassieke schilderkunst kon ik erg van genieten. Ik wilde tekenen en schilderen.

Ik reisde veel en nam altijd een album en verf mee op reis. Schilderen is een goede manier om emoties en gevoelens te tonen. Ik ben in de musea van Delft, Amsterdam, Wenen, Rome, Florence geweest en ik was verrast en verheugd over het virtuoze meesterschap van de kunstenaars uit het
verleden. Maar moderne kunst lijkt mij niet minder interessant om aandacht te geven, het weerspiegelt tenslotte de chaos en complexiteit van de moderne wereld.

Toen ik al volwassen was, studeerde ik op de aquarelschool, volgde ik schildercursussen in het kunstmuseum. Tekenen en schilderen zijn altijd een hobby voor mij geweest. Een paar kantoren haddenmij  opdracht gegeven om iets voor hun te schilderen wat ik graag gedaan heb. Ik heb altijd al verschillende technieken willen uitproberen - olie, acryl, pastel, aquarel ... Ik schilderde graag met olieverf en acryl, en pasteltekeningen hebben me altijd blij gemaakt met hun helderheid. Waterverf bleek de moeilijkste techniek. Maar om met waterverf aan de slag te gaan, heb je nogal wat nodig: een kleine set verf, een paar penselen, en papier. Ooit bracht ik bijna elk weekend door in de natuur om te schilderen, en het eenvoudigste en gemakkelijkste om mee te nemen om te schilderen was waterverf en papier.

Schilderen heeft me geholpen op moeilijke momenten in mijn leven, met name in de periodes na het overlijden van mijn ouders. Toen schilderde ik elke dag veel, en door me op het schilderen te concentreren, kon ik tijdelijk ontsnappen aan droevige gedachten.

Ik bewonder de architectuur van Nederland, zowel modern als uit het verleden. Als ik schilder, kan ik op deze manier iets meer van de schoonheid rond mij zien en begrijpen. Schilderen is voor mij zowel ontspanning als meditatie, en een poging om de schoonheid van de wereld om ons heen te laten zien. Schilderend creƫer ik mijn eigen wereld. Elke keer als ik schilder, leer ik iets nieuws. Ik wil tonen wat indruk op me maakte, wat leek me geweldig. Ik heb veel aquarellen gemaakt na wandelingen in Rotterdam, Gouda, Delft, Leiden en natuurlijk Lekkerkerk. En ik ben blij dat ik mijn schilderachtige indrukken met u kan delen. Met grote dankbaarheid en liefde voor dit land en zijn geweldige mensen.

Deze tentoonstelling had niet kunnen plaatsvinden zonder de morele steun van mijn geliefde man Rob. Hij was het die me inspireerde om een serie aquarellen te maken, hij is de eerste kijker en een zeer vriendelijke criticus.