Expositie Krimpen a/d Lek

Zaterdag 1 juli 2023 t/m zaterdag 30 september 2023

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Krimpense Veren en de Lekboot

 

In het HOP in de bibliotheek in Krimpen a/d Lek is door de Historische vereniging Crempene een expositie ingericht over de  Krimpense veren en de Lekboot.

Krimpen aan de Lek ligt aan de rivier en het overzetveer is altijd belangrijk geweest. Al sinds 1358 is er al een veer tussen Krimpen aan de Lek en
Kinderdijk. Het was altijd een belangrijke doorgaande route van noord naar zuid.

Tegenwoordig zijn er 2 veren, de autoveerpont naar Kinderdijk en het voet- en fiets driehoekspontje Krimpen aan de Lek-Ridderkerk-Kinderdijk. Dezelaatste wordt ook veel gebruikt door toeristen om bij de molens te komen.

Ook te zien zijn foto’s van de Lekboten. De Reederij op de Lek had een verbinding over het water tussen Rotterdam, Schoonhoven en Culemborg van 1857 tot 1948. De Lekboot had veel aanlegplaatsen en vervoerde niet alleen personen, maar ook vee en andere vrachten. De Lekboten waren oorspronkelijk stoomboten. De enige die nog over is is Lekboot 6. Deze voer een tijdlang als verhuurboot onder de naam Kapitein Kok en ligt nu onder de naam Kapitein Anna als hotelschip in Amsterdam.

Meer is te lezen in verschillende boeken over de Lekboot die in te zien of te leen zijn bij de bibliotheek. De expositie ‘De Krimpense veren en de Lekboot’ is te zien van juli tot met september.